Pâinea cu maia – preparatul proaspăt și gustos
Pâinile noastre sunt obținute din amestecuri diferite de făinuri și dospesc minim 48 de ore. Pâinea cu maia este un preparat care poate fi găsit în meniul Samsara.
Ce este maiaua?
Maiaua este un ferment natural obținut doar din apă și făină și cu care putem dospi aluaturile. Acest amestec, sub acțiunea timpului și a temperaturii, produce acid lactic și mai multe tipuri de drojdii sălbatice. Toate acestea își pun amprenta asupra gustului pâinii dospite cu maia, dându-i acesteia gustul și aroma caracteristică.
Drojdie sau maia?
În același timp, maiaua este responsabilă și pentru durata de viață a produsului dospit, dar și pentru digerabilitatea acestuia. Astfel, obținem beneficiul unei asimilări mai rapide a nutrienților. O pâine dospită cu maia va sta proaspătă și va putea fi consumată un timp mai îndelungat față de o pâine dospită cu drojdie. Va fi mult mai ușor digerată de stomac iar nutrienții vor fi mai accesibili și ușor de asimilat de către organism.
Din ce obtinem pâinea cu maia?
Pentru început, avem nevoie de o făină integrală de secară cât mai naturală. Avantajul făinii de secară este dat de cantitatea mai mare de nutrienți din compoziția sa, comparativ cu făina de grâu. Făina comună de supermarket este măcinată într-o moară cu role ce se învârt foarte rapid, ceea ce o face să se încălzească foarte tare și omoară chiar microorganismele care ne trebuie și care există în mod natural pe bobul de secară. Recomandăm folosirea unei făini măcinate la moară cu pietre. În plus, e important să folosim o făină integrală, pentru că nutrienții din tărâțe ajută mult la creșterea culturilor de bacterii benefice.
Pentru prepararea pâinilor, folosim de fiecare dată făină ecologică și măcinată pe moară cu pietre.
În meniul Samara există diverse preparate, alături de care se poate servi o pâine cu maia.
Rețeta noastră cu salată de vinete include pâinea cu maia, alături de vinetele coapte în casă. Puteți opta și pentru un Mushroom foie gras delicios sau pentru un Tartar de morcov cu brânză de capră și arahide.
Selecția de brânzeturi maturate românești poate fi de asemenea consumată împreună cu pâinea noastră cu maia. Te așteptăm la Samsara sau pe https://samsara.ro/delivery/ să savurezi un Mushroom foie gras sau oricare din celelalte preparate disponibile în meniu.