Beneficiile plantelor ornamentale asupra sănătății noastre mentale
Există numeroase plante care pot oferi un aspect plăcut locuinței, însă cele cu un parfum intens sunt ideale pentru un spațiu interior. Calitatea aerului se va îmbunătăți, pe lângă faptul că, vizual vorbind, aspectul camerei devine mai frumos.
Care sunt cele mai potrivite plante pentru interior?
Copacii ornamentali sunt o primă opțiune pentru decorarea spațiului interior, dar și exterior. Ei oferă o umiditate bună în cameră și purifică aerul. Frunzele sunt colorate, iar unii copaci ornamentali pot rămâne veșnic verzi.
Plante curgătoare cum ar fi mușcata curgătoare sau petuniile curgătoare vor da culoare și parfum casei tale. Aceste plante nu sunt pretențioase în privința solului sau a udărilor. Au nevoie doar de multă lumină. Pe de altă parte, iedera are nevoie de un loc cu mai puțină lumină și este mai pretențioasă în privința solului. O plantă care se transformă într-o cascadă de flori este begonia curgătoare, plantă care preferă semiumbra.
Un alt tip de plante perfect pentru interior este reprezentat de ierburile ornamentale. Mirt, Hibiscus sau Lobelia sunt câteva exemplare care pot îmbunătăți aspectul casei tale. Frunzele de mirt emană un miros împrospător, similar cu menta sau eucaliptul. Lobelia albastră este delicată, dar ușor de întreținut. Nu are rezistență la frig.
Care sunt cele mai potrivite plante pentru o grădină?
Arborii și arbuștii sunt o alegere potrivită pentru orice grădină sau curte.
Atât bradul, cât și tuya își păstrează culoarea verde pe tot parcursul anului, așa că sunt o opțiune foarte bună pentru un decor extern.
Arțarul canadian este un arbore care, la fel ca și tuya, poate ajunge la dimensiuni mari. Japonezul purpuriu își schimbă culoarea frunzișului mereu, oferind dinamism spațiului exterior.
Câteva specii de arbuștii sunt Juniper și Cypress. La Juniper, acele devin maro iarna, deși ele sunt verzi în restul anului. Această plantă se dezvoltă încet, la fel ca și Cypress.
Florile pentru grădină pot fi perene sau anuale. Din categoria anuale fac parte Crocusul, Brachicola și Lavatera. Din categoria perene fac parte Phlox și Hortensia.
Există și plante ornamentale cu întrebuințări culinare, precum lavanda, menta, salvia, gălbenelele sau oregano.
De unde cumpărăm plante ornamentale? Ele se cumpără de obicei din pepiniere, iar prețurile diferă de la o categorie la alta. Spre exemplu, speciile exotice de plante ornamentale au cele mai ridicate prețuri.
Ce beneficii au plantele decorative?
Plantele ornamentale nu contribuie doar la înfrumusețarea locuinței, ele au și câteva beneficii asupra sănătății oamenilor. Reduc stresul și oferă o senzație de relaxare. În plus, calitatea aerului din cameră se va îmbunătăți considerabil, deoarece plantele transformă dioxidul de carbon în oxigen. Ele îmbunătățesc somnul și sănătatea mentală, previn infecțiile virale, reglând nivelul de umiditate al locuinței.
Cactusul purifică rapid aerul din încăpere, iar Aloe Vera este la fel de recunoscută tot pentru o împrospătare eficientă a aerului.