Ce beneficii ne aduc semințele de in?
Semințele de in sunt o importantă sursă de fibre, proteine, aminoacizi, vitamine, minerale și acizi grași omega-3. De aceea, pentru un stil de viață echilibrat, semințele de in nu ar trebui să lipsească din alimentație. Și asta nu pentru că sunt bogate în fibre și minerale, ci pentru că ele au și o serie de beneficii asupra unei bune funcționări a organismului nostru.
Dacă nu știai cât de sănătoase sunt semințele de in, te vei gândi să le incluzi în alimentația ta după ce afli despre următoarele beneficii.
Care sunt beneficiile semințelor de in?
Nu doar că îmbunătățesc colesterolul, dar contribuie și la menținerea sănătății inimii. Semințe de in consumate zilnic, timp de 6 luni, duc la scăderea presiunii sistolice și diastolice cu 10 mmHg, respect cu 7 mmHg, arată un studiu.
Ameliorează simptomele artritei, datorită conținutului de acizi grași omega-3. Datorită acestor proprietăți inflamatorii, durerile de articulații pot fi ameliorate. De asemenea, semințele de in reduc riscul de cancer și scad nivelul zahărului din sânge.
În plus, detoxifică organismul, colonul și întăresc sistemul imunitar. Alte beneficii se observă și la nivelul sistemului nervos, deoarece semințele de in acționează ca un sedativ natural, pe de-o parte și oferă creierului o doză de energie, pe de altă parte.
Restabilesc în mod natural echilibrul hormonal, mai ales pentru femeile aflate la menopauză.
Cum consumăm semințele de in?
Atunci când consumăm semințele de in se recomandă măcinarea acestora, pentru a absorbi complet nutrienții din ele. Ele pot fi măcinate cu ajutorul unui blender vertical. Ce alimente conțin semințe de in? Există multe preparate pentru care poți opta dacă te-ai decis să incluzi semințele de in în alimentație. Spre exemplu un smoothie cremos, shake-uri, cereale cu lapte, paste, pâine, salate, supe. Ele pot fi consumate și întregi, combinate cu iaurt, sucuri sau apă. Semințele de in pot face parte din compoziția unui burger vegan sănătos.
Pot fi semințele de in dăunătoare? Există o serie de efecte adverse care apar atunci când le includem în alimentație pentru o perioadă prea lungă de timp și în cantități mari. Organismul se poate confrunta cu diverse afecțiuni precum problemele de tiroidă și reducerea absobției de fier și zinc.
La ce se folosește inul?
Acum că am vorbit despre semințele de in, ar trebui să notăm și câteva lucruri despre in. Inul se cultivă în primul rând pentru semințele sale, dar această plantă are și alte întrebuințări. Spre exemplu, inul poate fi o minunată plantă ornamentală pentru grădină. În industria textilă, fibrele de in sunt considerate mai puternice decât cele de bumbac.
Nu este recomandat consumul în exces al semințelor de in. O linguriță cu semințe de in măcinate zilnic este suficient. Cantitatea maximă pentru un adult este de 5 lingurițe/zi, iar copiii nu ar trebui să depășească 3 lingurițe/zi.