Frunzele de ananas – ingredientele viitorului pentru accesorii sustenabile?
Produsele din piele naturală se regăsesc sub diferite forme în viețile noastre, fiind preferate pentru calitatea și durabilitatea lor. Pantofii sunt, probabil, cea mai comună achiziție și rezistă mult mai mult în timp, decât cei din piele ecologică. Industria fashion ocupă, așadar, un loc fruntaș în confecționarea produselor din piele naturală, punând anual în pericol viețile a mii de animale, pentru genți, curele sau portofele simple sau cu imprimeuri.
Deși calitatea acestor produse este superioară, efectele asupra mediului sunt ingrijorătoare. Înțelegând nevoia tot mai mare de a proteja fauna și de a evita risipa, cercetătorii au găsit formule ingenioase pentru a fabrica “piele vegană”, dezvoltându-se apoi mici afaceri în jurul acestui concept.
Dr. Carmen Hijosa, spre exemplu, a descoperit că fibrele din frunzele ananasului pot fi folosite pentru producerea pieii vegane. În Filipine, unde aceasta acceptase invitația de a ajuta la dezvoltarea industriei pe plan local, a luat naștere Pinatex, un material pe care marile companii producătoare de încălțăminte au început să îl introducă treptat în activitatea lor.
Pielea vegană protejează viața animalelor, însă nici aceasta nu reprezintă o alternativă complet eco-friendly. În procesul fabricației, sunt folosite materiale chimice și plastice, astfel că produsele nu mai sunt complet biodegradabile. Dacă o geantă din piele naturală se va descompune într-un anumit timp, în cazul produselor din piele sintetică durează mult mai mult.
La fel ca și frunzele ananasului, cojile de măr au început să fie folosită ca materie primă în fabricarea pieii vegane. După uscare, acestea sunt transformate în praf și combinate cu alte ingrediente, urmând a lua diferite culori. Deși nu este la fel de elastică, se folosește la producerea genților, a curelelor de ceas și a agendelor.
O altă alternativă vine din partea producătorilor de vin din zona Italiei, care căutau un mod de a valoriza resturile rămase după extragerea mustului din struguri. Tactil, acest gen de piele se aseamănă mult cu cea naturală și este 100% sustenabilă, dar momentan nu se folosește în confecționarea unei game variate de produse. Culoarea este de regulă vișinie, fiind perfectă pentru accesoriile feminine.
Deși nu ne-am aștepta la asta, piele ecologică se confecționează și din rădăcinile ciupercilor, fiind mai durabilă decât în cazul altora. Lemnul stejarului de plută, bumbacul cerat, frunzele mari ale plantelor, dar și boabele de cafea sunt folosite și ele ca materie primă.
Cu tot mai multe produse de acest gen apărând pe piață, poate că viitorul va aduce chiar și înlocuirea pieii din obiectele de mobilier, cu una dintre aceste opțiuni eco. Cert este că, animalele sunt recunoscătoare eforturilor tehnologice, care au arătat că unele nevoi ale omului pot fi satisfăcute și fără a pune în pericol natura. Fie că doriți să vedeți cum arată produsul final, fie că sunteți curios de procesul fabricării, Internetul este o resursă veritabilă, accesibilă oricând și oriunde.