Grija față de natură prin ambalaje eco-friendy
Așa cum mereu suntem atenți să agățăm hainele pe umeraș sau să ștergem urmele de praf din interiorul casei, aceeași grijă și atenție trebuie acordată și în exterior, căci mediul înconjurător ne este tot o casă, doar că mai mare. O mai bună conștientizare a faptului că activitățile noastre zilnice se pot desfășura în armonie cu natura, a dus la crearea de ambalaje biodegradabile și compostabile.
În prezent, din ce în ce mai multe restaurante care oferă livrare la domiciliu își înlocuiesc recipientele din plastic cu unele nedeunătoare care, sunt o dovadă a comportamentului tot mai responsabil și a iubirii oamenilor de pretutindeni față de mediu. La fel și în cazul cafenelelor “to go” unde, cu un strop de creativitate se pot contura diverse modele și imprimeuri, demne pentru o paradă de modă a paharelor de cafea adunate de prin toate colțurile lumii. Pentru decorare poate fi folosită cerneală pe bază de soia sau obținută din alte produse vegetale.
Concepute ca după ce și-au îndeplinit scopul, să se întoarcă înapoi în natură, ambalajele biodegradabile și cele compostabile nu sunt unul și același lucru. Cu toate acestea, ele sunt confecționate folosind resurse rapid regenerabile, cum sunt fibrele anumitor plante. În timpul fabricației, emisiile de carbon sunt mult mai mici.
Biodegradabilitatea se referă la superputerea unui material de a se descompune într-un timp scurt, sub acțiunea unor microorganisme tare, tare muncitoare. Pe de altă parte, un ambalaj compostabil necesită prelucrare fie acasă, în condiții optime de lumină sau vânt, spre exemplu, fie într-un centru de compostare specializat. Produsul final, numit compost/îngrășământ, se reîntoarce în sol sub formă de nutrienți.
Din bucătăria noastră, preparatele pornesc la drum în mașini electrice sau…pe bicicletă!
Și pentru că orice decizie este luată cu gândul la o lume mai bună și mai curată, folosim ambalaje 100% compostabile, din hârtie și pulpă din trestie de zahăr.
Iar dacă vorbim despre opțiuni de ambalare eco, la modul general, cercetătorii au
descoperit că amidonul de porumb are proprietăți asemănătoare plasticului, ceea ce îl face potrivit pentru pungi ușoare, ambalaje de tot felul, folosite acum chiar și pentru ambalarea gadgeturilor. Acestea nu au în componență chimicale dăunătoare și, după compostare, pot fi folosite ca îngrășământ în agricultură.
Nu trebuie să uităm nici de ciuperci, folosite adesea ca ingredient de bază pentru multe produse vegane, nu doar alimentare. Miceliul ciupercilor, în combinație cu alte componente, acționează ca un lipici pentru a le uni. În plus, recipientele de acest fel se descompun foarte repede, rezultând materie organică. O altă inovație o reprezintă folosirea algelor. Pe lângă scopul pe care îl îndeplinesc deja în bucărătie, s-a descoperit să substanța gelatinoasă pe care o conțin poate fi folosită tot în fabricarea ambalajelor eco-friendly.
Acum că poate suntem cu un pas mai aproape de a înțelege că putem face aproape orice, păstrând o lume curată, vă încurajăm să reciclați cât de mult puteți. Plasticul, atât de folosit în zilele noastre, se descompune în sute de ani chiar, îngreunând Pământul și poluând constant.
Datorită tehnologiilor care evoluează rapid, nu putem spera decât la un viitor mai verde și mai luminos, unde plasticul ne afectează viețile cât mai puțin sau deloc.