10 de moduri simple de a reduce risipa alimentară
Risipa alimentară, fie că înseamnă alimente care se pierd, alimente care se strică din cauză că nu sunt folosite sau care sunt aruncate la gunoi deși sunt încă bune de consum, are forme diverse, motive și mai diverse și soluții parțiale.
Obiceiuri precum cumpărarea mai multor alimente decât este necesar sau lăsarea mâncării în frigider până se strică contribuie la reducerea resurselor naturale și dăunează mediului. În afară de cheltuieli suplimentare, această risipă se traduce și printr-o pierdere de energie, apă, sol, îngrășăminte și muncă, necesare pentru a produce alimente, care nu sunt consumate niciodată.
Pentru a contribui la reducerea acestui fenomen, trebuie să transformăm modul în care consumăm și producem mâncare. Prin acțiuni individuale mici, atenție sporită la ce cumpărat și mici trucuri în bucătărie putem să avem un impact mare asupra reducerii risipei de alimente.
Am pregătit o listă cu câteva moduri simple, dar eficiente, care să te ajute în prevenirea risipei alimentare.
1. Nu pleca la cumpărături fără o listă pregătită înainte!
Cumpărarea numai a alimentelor de care ai nevoie este una dintre cele mai simple modalități de a contribui la reducerea risipei. Pregătește o listă de cumpărături cu alimentele de care ai nevoie, nu înainte de a verificați frigiderul, congelatorul și cămara. Acest lucru îți va permite să te concentrezi doar la lucrurile de care ai de fapt nevoie, reducând probabilitatea de a cumpăra în exces.
2. Planifică un meniu săptămânal!
Un meniu săptămânal planificat în avans te poate ajuta să-ți organizi comportamentul alimentar, dar și să reduci pierderile. Făcând acest lucru, vei fi pregătit atunci când mergi la magazin și nu vei mai cumpăra compulsiv. De asemenea, este grozav pentru că uneori avem rețete pe care le iubim și le facem în loc de alte lucruri. Așadar, planificarea mesei ne poate ajuta și să învățăm ce ne place și să facem obiceiuri de cumpărături mai bune.
3. Fii atent la promoțiile 1+1 gratis și la alimentele cu preț redus!
Mai ales când vorbim de alimente perisabile, promoțiile precum cele 1+1 gratis sau o cantitate mai mare de produse la un preț mai redus nu fac decât să contribuie la risipa alimentară. Oricât de atrăgătoare ar fi oferta, dacă într-un final alimentele vor ajunge să fie aruncate, tot nu vei economisi.
4. Verifică întotdeauna data de pe ambalaj!
Nu uita să verifici data de pe etichetă atunci când faci cumpărături. Dacă nu intenționezi să consumai alimentele imediat, alege să cumperi alimente cu o dată de expirare mai târzie.
5. Cumpără și alimente cu forme ciudate/neobișnuite!
Fructele și legumele cu forme ciudate sau deteriorate sunt adesea aruncate, deoarece dimensiunile, forma sau culoarea lor nu corespund standardelor cu care suntem obișnuiți. Însă, ele au același gust și sunt la fel de hrănitoare. Fructe supracoapte le poți folosi pentru smoothie-uri, sucuri, gemuri și deserturi.
6. Păstrează și depozitează alimentele corespunzător!
Păstrează resturile în recipiente etanșe pentru a le proteja de uscare. Nu lăsa mâncarea gătită pentru perioade îndelungate de timp la temperatura camerei. Poți folosi pentru a scrie conținutul și data pe recipient. În acest fel, veți ști exact cât timp produsele sunt încă sigure pentru consum!
Resturile pot fi păstrate în frigider în recipiente etanșe până la patru zile după gătire. Nu uita să lăși alimentele fierbinți să se răcească bine înainte de a le pune în frigider.
7. Transformă alimentele care urmează să expire în noi preparate!
Legumele care nu mai rezistă mult pot fi folosite ca ingrediente în wrap-uri sau pot fi transformate în sosuri sau supe creme; Anumite alimente rămase de la cină pot fi folosite a doua zi în sadwich-uri. Pâinea rămasă o poți transformă în pesmet sau crutoane.
8. Congelează mâncarea care rămâne în loc să o arunci!
Poți alege să congelezi un preparat dacă ai gătit o cantitate mai mare. Depozitează-l în congelator în porții unice, astfel încât să ai câteva gata atunci când ți-e foame și nu vrei să gătești. Nu uita să consumi preparatul în termen de 24 de ore de la decongelare.
Dacă congelezi un produs care nu se află în ambalajul original, pune-l într-un recipient închis sau într-o pungă pentru congelator și scrie pe o etichetă denumirea produsului și data congelării. Muratul, uscarea, conservarea, fermentarea și congelarea sunt alte metode pe care le poți folosi pentru ca alimentele să dureze mai mult, reducând astfel risipa.
9. Încearcă să reduci risipa alimentară chiar dacă mergi la restaurant!
Câteva acțiuni simple te pot ajuta să reduci risipa alimentară chiar dacă ieși în oraș la restaurant! Întreabă care este mărimea porției înainte de a comanda mâncarea! Verifică ingredientele produselor astfel încât să te asigurai că felul de mâncare comandat nu conține ingrediente care nu vă plac. Nu în ultimul rând, alege să iei alimentele neconsumate acasă. Poți ruga să ți se împacheteze mâncarea rămasă pentru a o consuma mai târziu.
10. Fii creativ și gătește în funcție de alimentele pe care le ai!
Programează câte o cină în fiecare săptămână, la care vei folosi toate resturile alimentare. Căută în dulapuri și frigider resturi și alte alimente care, altfel, ar putea fi trecute cu vederea. Fii creativ și creează rețete pe baza ingredientelor pe care le ai deja. Vei fi surprins de ce bunătăți pot ieși!
Luaţi-vă alimentele neconsumate acasă La restaurant, rugați să vi se împacheteze toată mâncarea rămasă pentru a o consuma mai târziu. Puțini dintre noi iau acasă resturile de mâncare de la restaurant, dar aceasta ar putea deveni un obicei minunat!