Chia – semințele mici cu valoare nutritivă mare
Fie că vorbim de kale, kombucha sau conopidă, termenul „superaliment” este unul pe care îl întâlnim tot mai des în discuțiile despre beneficii nutriționale. Datorită proprietăților lor unice, semințele de chia intră în această categorie de superalimente cu un profil nutrițional care merită luat în seamă.
O plantă cu flori din familia mentei, chia este originară din anumite zone din Mexic și Guatemala. Semințele de chia pot fi fie negre, fie albe, deși cele negre sunt mult mai frecvente în magazine.
În timp ce semințele de chia au apărut doar în ultimul deceniu și sunt încă cele mai populare în cercurile vieții sănătoase, ele sunt de fapt un aliment de bază străvechi al culturilor aztecă și mayașă. De fapt, au reprezentat mai mult decât un aliment de bază pentru azteci. Aceștia au oferit semințe de chia zeilor lor în cadrul ceremoniilor religioase. Cuvântul „chia” înseamnă „putere” în mayașă și nu ar trebui să fie o surpriză. Încărcate cu minerale, proteine, fibre solubile, antioxidanți și acizi grași omega-3, aceste semințe mici au o putere nutrițională mult peste dimensiunea lor – sau caloriile lor.
Bogate în fibre
Semințele de chia se folosesc cu precădere în budincile vegane pe bază de plante. Aceste semințe minuscule, abia vizibile formează un gel vâscos când sunt înmuiate în apă sau alte băuturi. Gelul cu semințe de chia este un îngroșător vegan remarcabil pe bază de plante pentru smoothie-uri, sosuri, supe și tocane.
Deci, care este secretul semințelor de chia? Totul tine de fibre! În mod remarcabil, semințele de chia pot absorbi aproximativ de zece ori greutatea lor în apă! Dacă dorești să creșteți aportul de fibre și să reduci carbohidrații, semințele de chia sunt o alegere potrivită.
Semințele de chia gelificate pot fi păstrate la frigider până la o săptămână. Însă, dacă preferi o altă consistență a acestora, semințele de chia uscate, întregi sau măcinate, merg de minune și în smoothie-uri, ca topping pentru salate sau legume fierte, amestecate în iaurt, fulgi de ovăz sau terci de cereale integrale.
Bogate în Omega-3
Semințele de chia sunt o sursă bună de acid linoleic și alfa-linolenic, acizi grași omega-3 esențiali. Se numesc acizi grași „esențiali”, deoarece organismul nu-i poate produce și trebuie să-i obținem din alimente.
Bogate în antioxidanți
Semințele de chia sunt foarte bogate în antioxidanți, substanțe care ne pot proteja corpul împotriva radicalilor liberi. Radicalii liberi sunt molecule care se formează atunci când digerăm alimente și când suntem expuși la fumul de tutun sau la radiații.