Cât de importante sunt grăsimile nesaturate?

Nu toată lumea cunoaște faptul că există mai multe tipuri de grăsimi, printre care și grăsimi
benefice organismului. În mod normal, grăsimile se împart în două categorii principale:
grăsimi saturate și grăsimi nesaturate. Grăsimile saturate sunt dăunătoare, dar grăsimile
nesaturate sunt necesare pentru organism. De aceea, nu este deloc indicat să excludem total
grăsimile din alimentația noastră.
Ce sunt grăsimile nesaturate?
Aceste grăsimi sănătoase sunt de două feluri, mononesaturate și polinesaturate. Ambele
categorii de grăsimi nesaturate au efecte benefice pentru sănătate, asigurând corpului nostru o
doză importantă de vitamina E. Ce alimente conțin grăsimi nesaturate? Sunt o sursă
importantă de grăsimi mononesaturate următoarele alimente: avocado, nuci, migdale, arahide,
alune, ulei de măsline, semințe de susan și semințe de dovleac. Pe de altă parte, grăsimile
polinesaturate se găsesc în: nuci, ulei de floarea soarelui, pește, semințe de in, tofu, porumb și
soia.
Meniul Samsara vă oferă preparate din alimente bogate în grăsimi sănătoase, precum: orez cu
legume și tofu, salată de cartofi dulci cu quinoa, cu semințe de dovleac sau un delicios
Guacamole. Dacă te-ai hotărât să îți iei porția de grăsimi sănătoase, noi îți stăm la dispoziție
pe https://www.samsaradelivery.ro/ro.
Care sunt beneficiile grăsimilor nesaturate?
Tot grăsimi polinesaturate sunt și acizii grași omega 3. Aceștia ajută la menținerea sănătății
sistemului cardiovascular, fiindcă: scad nivelul trigliceridelor din sânge, cresc nivelul
colesterolului bun din sânge, previn blocarea arterelor coronare și scad riscul apariției
tulburărilor de ritm cardiac.
Astfel, riscul cardiovascular scade considerabil atunci când alegem să consumăm alimente ce
conțin grăsimi nesaturate, în loc de grăsimi saturate.
În plus, grăsimile bune oferă organismului energie, dar îl și ajută să își mențină temperatura.
Reduc riscul de cancer la sân, ajută la scăderea în greutate și combat rigiditatea articulară.
Care sunt sursele de grăsimi saturate?
Acum că am aflat care sunt alimentele bogate în grăsimi sănătoase, ar trebui să analizăm
alimentele bogate în grăsimi saturate și motivele pentru care să le reducem pe cât mai mult
posibil din alimentație.
Aceste grăsim rele au exact efectul opus grăsimilor bune, adică cresc riscul de afecțiuni
cardiovasculare și scad nivelul colesterolului bun din sânge. Alimentele care conțin grăsimi
saturate sunt carnea roșie și produsele lactate. Consumate în cantități moderate, aceste grăsimi
nu sunt dăunătoare. Un alt tip de grăsimi rele sunt grăsimile trans. Acestea nu sunt deloc
sănătoase și se găsesc în: chipsuri, margarină și produse de patiserie.
Așadar, o alimentație sănătoasă se bazează pe consumul unor grăsimi sănătoase, ci nu pe
excluderea totală a grăsimilor. „O greșeală frecventă este evitarea și înlocuirea alimentelor ce
conțin grăsimi sănătoase și care sunt bune pentru tine, cu alimente procesate și ambalate cu
conținut scăzut de grăsime și bogate în carbohidrați și sodiu”, afirmă Dr. Mozaffarian.