Uleiul – mai mult decât un simplu ingredient
Fiind resurse rapid regenerabile, plantele au ajuns să servească unor scopuri din ce în ce mai creative. Pe lângă bucătărie, le folosim în prepararea siropurilor naturiste, a cosmeticelor, ambalajelor biodegradabile și compostabile, vopselelor organice și chiar a pieii vegane, deci într-un mod cât mai puțin dăunător pentru natură. La scară largă, plantele mai sunt folosite și în obținerea unor uleiuri, folosite atât în alimentație, industria cosmetică sau chiar aromaterapie. Extragerea lor a evoluat de la zdrobirea manuală la presare în condiții de temperaturi scăzute.
Povestea uleiurilor ne ducecu sute de ani în urmă în Orient, când, din roadele bogaților măslini a început producerea unui ulei folosit atunci îndeosebi în scopuri medicinale și religioase. În zilele noastre, uleiul de măsline este aproape nelipsit din bucătărie. Conține grăsimi monosaturate, deci sănătoase și este perfect pentru pregătirea unei salate răcoritoare sau a sosurilor de tot felul. Deoarece hidratează intens, este un ingredient principal și în produsele pentru îngrijirea pielii precum măști de păr, creme pentru mâini sau seruri.
O porție de guacamole parcă ne face cu ochiul, dar din pulpa de avocado putem obține și ulei. Deși este o opțiune mai sănătoasă pentru prăjit, prețul mai ridicat este un dezavantaj al acestuia, ceea ce ne face să îl păstrăm pentru preparate mai speciale. Are un punct de ardere foarte ridicat, iar expunerea lungă la căldură duce la pierderea nutrienților. Poate fi adăugat în maionează, dressingul pentru salată, sau poate înlocui parțial uleiul clasic din deserturi.
Un alt exemplu interesant este cel al uleiului de alune, obținut în mai multe feluri. Nu trebuie să îți faci griji dacă ești alergic: în varianta rafinată a produsului, componentele care provoacă alergii sunt eliminate. Acest lucru nu este valabil și pentru uleiul obținut prin procedeul simplu de presare, unde beneficiul constă în faptul că marea parte a nutrienților și aroma sunt păstrare. El poate fi folosit la prăjit, prepararea diverselor ingredientesoté, sau poate înlocui uleiul de floarea-soarelui acolo unde se pretează un gust mai deosebit.
În bucărătia asiatică, îndrăgită de oamenii de pretutindeni, uleiul de susan este foarte popular și are o aromă cu totul aparte. Locuitorii îl folosesc mai degrabă pentru asezonarea preparatelor, decât în gătitul propriu-zis. Pentru un plus culinar, se adaugă în sosurile pentru noodles sau dressinguri de salate, însă beneficiile sale nu se opresc în bucătărie. Acesta ajută la calamarea rănilor și a arsurilor datorită proprietăților antiinflamatoare și antimicrobiene, iar pentru persoanele cu intoleranță la lactoză, este o bogată sursă decalciu.
Dacă ne îndreptăm atenția asupra altor întrebuințări ale uleiurilor, descoperim că acestea sunt deseori folosite în masaj și aromaterapie, aducând relaxare, confort psihic, practic un echilibru în corp. În cazul acestor plante, substanța poate fi obținută din frunze, petale, rădăcini, semințe, tulpină. Printre cele mai cunoscute uleiuri esențiale se numără cele de lavandă, mentă, lămâie, lemn de santal, bergamotă, iasomie și arborele de ceai.
Până va produce chiar el rod și apoi ulei, măslinul nostru micuț spune că îi este și lui dor de zâmbetele și râsetele din jurului lui.Așteptăm cu nerăbdare să vă primim cât mai curând acolo și pe terasă, într-o atmosferă magică a serilor de vară sub ghirlandele de lumini.