Farm to table. Cât de bine îți cunoști hrana?
Atunci când alegem să gătim cu produse locale și sezoniere, ne conectăm cu locul în care ne aflăm și natura din jurul lui. Conceptul de ”Farm to Table”, aduce ingredientul mai aproape de consumator, aducând astfel o miriadă de beneficii pentru toți cei implicați, de la fermier la consumator și chiar până la întregul mediu înconjurător.
Filosofia din spatele conceptului e simplă, iar miezul ei este valoare pe care ni-l aduce produsul local.
A mânca produse locale înseamnă a mânca produse care sunt în sezon, astfel ne bucurăm de legumele și fructele în momentul lor cel mai bun, când sunt coapte și bogate în nutrienți. Legumele și fructele care ajung în farfuriile noastre de la distanțe mari sunt adesea culese necoapte, înainte de dezvoltarea completă a nutrienților. Nefiind nevoie de un timp de transport sau depozitare îndelungat, nu este necesar adaosul de conservanți nocivi.
De asemenea, se diminuează considerabil cantitățile de combustibil și resurse folosite pentru transportul și distribuția produselor, astfel reducând impactul negativ asupra planetei.
Cumpărând produse locale și susținând fermierii, ajungem să îi cunoaștem pe ei și ajungem să cunoaștem modurile în care sunt crescute legumele sau fructele care ajung în bucătăria noastră. Legând această relație dobândim mai mult respect pentru munca din spatele fiercărui bob de mazăre. Prin conexiunea cu pământul și cu oamenii care îl muncesc zilnic, se întregește cercul acestei filosofii.
Învățând din principiile străvechi cu ajutorul cărora comunitățile strămoșilor noștri se hrăneau și adaptându-le timpurilor moderne, ni se arată o perspectivă sustenabilă a viitorului.