Ce tipuri de făină folosim în bucătărie?
Există mai multe tipuri de făină și fiecare tip are propriile sale caracteristici. Este important să ținem cont de tipul de făină utilizat dacă dorim să obținem un anumit preparat. Făina se obține prin măcinarea boabelor de cereale, transformate în pulbere. Grâul nu este însă singura sursă, se poate obține făină și din porumb, orez, nuci sau leguminoase.
Care sunt tipurile de făină?
Atunci când dorim să obținem prin coacere preparate din făină, trebuie să ținem cont de mai multe categorii, și anume: făină fină (din ea obținem clătite sau produse de patiserie), făină semi-dură (pentru aluatul dospit și de pandișpan), făină dură (specială pentru chifle, găluște), făină de cozonac, făină de pâine și făină de paste.
Dar, pe lângă aceste tipuri, făina se diferențiază și prin diversele surse din care provine. Spre exemplu, grâul este cea mai utilizată cereală pentru producția de făină. Este o sursă importantă de fibre și ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge. Pe deasupra, are și vitamine. Ce vitamine conține grâul? Are în componența sa câteva vitamine din gama B.
Pâinea, pastele, produsele de patiserie sunt câteva preparate obținute din făina de grâu.
De ce este mai sănătoasă făina de secară?
Pe de altă parte, făina de secară este o alegere la fel de bună pentru prepararea unei pâini cu maia. Avantajul făinii de secară este dat de cantitatea mai mare de nutrienți din compoziția sa, comparativ cu făina de grâu. Este de asemenea, o sursă bogată în fibre și ajută la scăderea colesterolului rău, LDL, fiind mai eficientă cu 14% decât făina de grâu, potrivit unor studii.
Un alt tip este făina de ovăz care nu conține gluten și are un conținut de proteine ridicat. Este cea mai potrivită făină atunci când dorim să preparăm biscuți, clătite sau prăjituri fără gluten.
Ce conține făina de cocos?
Tot un conținut mare de proteine se găsește și în făina de cocos care, la fel ca și făina de ovăz, nu conține gluten. Făina de cocos ajuta la pierderea în greutate, deoarece conține trigliceride cu lanț mediu. Făina de cocos are o densitate mai mică decât făina de grâu și de aceea se recomandă folosirea mai multor ouă în rețetele care includ acest tip de făină.
Așadar, de fiecare dată când pregătim o pâine sau un foietaj este necesar să ținem cont de tipul de făină ales. În funcție de cantitatea de gluten, aluatul își modifică elasticitatea. Dacă dorim să obținem un aluat mare și pufos, atunci se recomandă utilizarea unei cantități ridicate de gluten. Însă, cu cât cantitatea de gluten este mai ridicată, cu atât scade mai mult durata de menținere a prospețimii.